Blog
Jak odmierzyć porcję makaronu?
Gotowanie idealnej ilości makaronu może być wyzwaniem, zwłaszcza gdy trudno określić, ile dokładnie go potrzeba na jedną osobę. Zbyt mała porcja pozostawi niedosyt, a za duża zmarnuje się, jeśli nie zostanie zjedzona. Odpowiednie odmierzanie porcji makaronu pozwala nie tylko na przygotowanie idealnego posiłku, ale także pomaga ograniczyć marnowanie jedzenia. W tym artykule dowiesz się, jak skutecznie odmierzyć porcję makaronu, aby przygotować smaczny i zbilansowany posiłek.
Makaronowy comfort food
Czasami dni są ciężkie i szare, a my potrzebujemy czegoś, co rozgrzeje nasze serca i doda życiowej energii. W takich momentach sięgamy po tzw. comfort food, czyli jedzenie, które kojarzy się z radością, beztroską i wspomnieniami z dzieciństwa. W Polsce jednym z takich dań jest na pewno makaron domowej roboty, przygotowywany z miłością przez nasze mamy i babcie.
Czym jest makaron durum i w jakich daniach sprawdzi się najlepiej?
Makaron jest jednym z ulubionych składników kuchni, który zdobył serca wielu smakoszy na całym świecie. Jednakże nie wszystkie makarony są takie same. Jednym z najwyższej jakości rodzajów makaronu jest makaron durum.
2-, 4-, a może 12-jajeczny? Jaki makaron wybrać?
Aby poczuć smak domowego makaronu, wcale nie trzeba robić go samodzielnie. Wystarczy wybrać ze sklepowej półki produkt z dodatkiem jajek, charakteryzujący się wyrazistym smakiem i złocistym kolorem. Na rynku spotkać można makarony z dodatkiem 2, 4, 6, a nawet 12 jajek. Jak się w tym odnaleźć i który makaron jajeczny wybrać?
Skąd pochodzi makaron? Odpowiedź Cię zaskoczy!
Makaron jednoznacznie kojarzy się nam z Włochami. Nic dziwnego, w końcu to właśnie tam powstały uwielbiane na całym świecie potrawy – spaghetti bolognese, tagliatelle frutti di mare czy lasagne. Ale czy to właśnie Włosi wynaleźli makaron? Sprawdź, skąd pochodzi kochana przez wszystkich pasta!
Jak przechowywać makaron?
Makaron jest jednym z produktów stanowiących podstawę naszej diety. Jest nie tylko odżywczy, sycący i smaczny, ale także łatwy w przygotowaniu. Jego niewątpliwą zaletą jest także długi termin przydatności do spożycia. Przedstawiamy kilka praktycznych wskazówek, jak przechować makaron, by na dłużej zachował on swój smak, kolor i wartości odżywcze.
Jak długo gotować makaron?
Ile dań, typów makaronów i upodobań jego smakoszy – tyle przepisów na jego przygotowanie. Wbrew pozorom odpowiednie przyrządzenie makaronu nie jest tak banalnym zadaniem, jak się na ogół wydaje. Liczą się m.in. ilość wody, kształt garnka, a także czas. Z naszego artykułu dowiesz się, jak długo gotować makaron, by uzyskać jego idealną strukturę i smak, a także zachować pełnię wartości odżywczych.
Czy makaron jest wegański?
Makaron jest jednym z podstawowych produktów spożywczych na całym świecie. W wielu krajach jest on podstawą diety i stanowi źródło węglowodanów. W tym wpisie skupimy się na potencjale makaronu jako produktu przyjaznego dla wegan. Przedstawimy również kilka pomysłów na wegańskie dania, które można przygotować z makaronu.
Dieta odchudzająca a dania z makaronem
Makaron kojarzony jest zwykle z wysokokalorycznym posiłkiem, który niekoniecznie wpisuje się w ideę diety odchudzającej. Jednak czy naprawdę musimy rezygnować z dań z makaronem, gdy chcemy schudnąć? W poniższym wpisie sprawdzimy, czy i jak makarony można włączyć do diety odchudzającej, jaką mają wartość odżywczą oraz jakie rodzaje makaronów warto wybierać.
Dania z makaronem na słodko? Nie tylko dla dzieci!
Makaron to produkt, który kojarzy się głównie z wytrawnymi daniami, takimi jak spaghetti bolognese, lasagne czy makaron z sosem serowym. Jednak makaron to także doskonały składnik słodkich potraw, które mogą być ciekawym urozmaiceniem codziennego menu.