2-, 4-, a może 12-jajeczny? Jaki makaron wybrać?
Aby poczuć smak domowego makaronu, wcale nie trzeba robić go samodzielnie. Wystarczy wybrać ze sklepowej półki produkt z dodatkiem jajek, charakteryzujący się wyrazistym smakiem i złocistym kolorem. Na rynku spotkać można makarony z dodatkiem 2, 4, 6, a nawet 12 jajek. Jak się w tym odnaleźć i który makaron jajeczny wybrać?
Podział makaronów jajecznych
Historia mówi, że początkowo makaron wykonywany był wyłącznie z wody i różnych typów mąki. Dzisiaj można spotkać także makaron z dodatkiem jajek, które w znaczący sposób wpływają na jego właściwości, m.in. kolor i smak. Produkty tego typu różnią się między sobą liczbą jaj przypadających na kilogram mąki użytej do ich produkcji. Tym samym producent makaronu 4-jajecznego użył na jeden kilogram mąki 4 jajka, w przypadku makaronu 6-jajecznego – 6 jaj, w przypadku 12-jajecznego – 12 itd.
Jak liczba jajek wpływa na właściwości makaronu?
Zastanawiając się nad tym, ilu jajeczny makaron wybrać, warto wiedzieć, jak ich liczba wpływa na jego właściwości. Przede wszystkim – im większa liczba jajek, tym wyraźniejszy smak i żółty kolor klusek. Zawartość jaj wpływa także na kaloryczność makaronu. Produkty wykonane jedynie z mąki i wody w 100 g zawierają ok. 120 kcal, podczas gdy te z dodatkiem jajek już ok. 370 kcal. Jednocześnie jednak za ich pomocą można dostarczyć do organizmu większą ilość białka oraz składników mineralnych takich jak fosfor, magnez, potas, żelazo czy witamin z grupy B. Wkładając produkty do koszyka, warto także zwrócić uwagę na typ mąki, z jakiej są wykonane. Makarony jajeczne z mąki durum są mniej kaloryczne i posiadają niższy indeks glikemiczny niż ich odpowiedniki wyprodukowane ze zwykłej mąki pszennej. Są dzięki temu chętniej wybierane przez diabetyków i osoby pozostające na deficycie kalorycznym.