Jak długo gotować makaron?

Ile dań, typów makaronów i upodobań jego smakoszy – tyle przepisów na jego przygotowanie. Wbrew pozorom odpowiednie przyrządzenie makaronu nie jest tak banalnym zadaniem, jak się na ogół wydaje. Liczą się m.in. ilość wody, kształt garnka, a także czas. Z naszego artykułu dowiesz się, jak długo gotować makaron, by uzyskać jego idealną strukturę i smak, a także zachować pełnię wartości odżywczych.

Typ makaronu a czas jego gotowania

Niemożliwe jest wskazanie uniwersalnego czasu gotowania dla wszystkich rodzajów makaronów. Różni się on w zależności od typu zastosowanej w produkcji mąki, liczby użytych jajek czy kształtu makaronu. Najkrócej będą gotowały się makarony bez jajek z mąki orkiszowej oraz pszennej. Dłuższy czas obróbki określają natomiast na opakowaniach producenci makaronów 4-jajecznych i tych wykonanych z mąki durum. Jeśli chodzi o kształt makaronu, szybciej będzie gotował się ten w formie nitek czy wstążek, dłużej natomiast – np. świderki oraz rurki. Aby odpowiednio ugotować makaron, warto sprawdzić sugestie producenta na opakowaniu. Czas gotowania makaronu to zazwyczaj 4-12 min.

Al dente czy normale? Który sposób gotowania wybrać?

W przypadku makaronów stanowiących podstawę dla sosu, pesto czy sałatki, warto nieco skrócić czas gotowania, by zachować jego jędrność i sprężystość. Makaron ugotowany al dente sprawi, że danie zachowa więcej wartości odżywczych, których makaron może zostać pozbawiony w wyniku zbyt długiej obróbki termicznej. Należy pamiętać, że długie gotowanie zwiększa także indeks glikemiczny makaronu, co jest szczególnie ważną informacją dla cukrzyków. Makaron ugotowany normale sprawdzi się jednak w przypadku miłośników delikatniejszej struktury dań. Różnica w czasie gotowania między al dente a normale wynosi zazwyczaj ok. 2 min.