Co wybrać, makaron jajeczny czy bezjajeczny – porównanie
Zdecydowana większość z nas uwielbia dania z makaronami, które są niezwykle smaczne i pożywne. Na całym świecie jest jednak naprawdę wiele rodzajów makaronów, a jednym z kryteriów podziału jest nie tylko ich kształt, ale też to, czy zawierają one jajka, czy są ich pozbawione. Czym wyróżniają się te dwa ostatnie rodzaje oraz kiedy dokładnie warto po nie sięgnąć?
Z czego robiony jest prawdziwy makaron?
Podstawą do powstania tego produktu jest oczywiście mąka i woda. Często są to również jajka, które nadają wyjątkowego koloru oraz jeszcze lepszego smaku. Makarony jajeczne są bardzo popularne zwłaszcza w Polsce i oferujemy je również naszym Klientom. Nic dziwnego: większości z nas uwielbia ich delikatny smak, który kojarzy się z najlepszymi potrawami z dzieciństwa. Jego dodatkową cechą jest miękkość i sprężystość po obróbce termicznej co sprawia, że potrawy są zdecydowanie bardziej smaczne. Ma także piękny żółtawy kolor i to bez konieczności dodawania do niego barwników.
Makaron jajeczny nie jest dedykowany jednak wszystkim. Często rezygnują z niego osoby na diecie wegańskiej ze względu na pełne wykluczenie produktów odzwierzęcych. Mogą być odradzane dodatkowo przy alergii na jajka, która zazwyczaj występuje u dzieci, choć często mija ona wraz z wiekiem.
Makaron bezjajeczny – co go wyróżnia?
Makaron bez jajek to najczęściej prosty skład, czyli mąka oraz woda. Jednak jego samodzielne przygotowanie tak, aby miał odpowiednią strukturę i nie był zbyt twardy, może być dla niektórych osób sporym wyzwaniem. W porównaniu z makaronem jajecznym nierzadko nieco różni się też czasem obróbki cieplnej, choć taką informację zawsze warto sprawdzić na opakowaniu danego produktu tak, aby nie doprowadzić do jego przegotowania.
Jak widać pomiędzy makaronami jajecznymi oraz bezjajecznymi istnieją różnice, które wynikają oczywiście z odróżniającego je składu. Jednak niezależnie od tego, który rodzaj wybierzesz, sięgaj po jakość i produkty zaufanych producentów cieszących się naprawdę dobrą renomą.